Τα όσπρια είναι πηγή φυτικών πρωτεϊνών μεγάλης θρεπτικής αξίας, ανώτερη από άλλα φυτικά και ζωικά είδη.
Τα Όσπρια Κιερίου είναι προϊόντα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Η «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» είναι η διαδικασία ελέγχου και καταγραφής μιας παραγωγικής διαδικασίας, από την επιλογή των σπόρων και τη σπορά, μέχρι τη συγκομιδή, τη τυποποίηση και τη διάθεση του προϊόντος.
Η AGROLAND A.E διαθέτει προϊόντα με ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων απόλυτα ασφαλή και κορυφαίας ποιότητας.
Η ιχνηλασιμότητα είναι τέτοια, που σε κάθε παρτίδα βάζουμε ταυτότητα, το όνομα παραγωγού και τον τόπο παραγωγής του προϊόντος.
Τα όσπρια είναι πηγή φυτικών πρωτεϊνών μεγάλης θρεπτικής αξίας, ανώτερη από άλλα φυτικά και ζωικά είδη.
Φακές
Οι φακές «ΚΙΕΡΙΟΥ» είναι ιδιαίτερα εύπεπτες, με χαμηλά λιπαρά, πλούσιες σε φυτικές ίνες, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Είναι όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης υποδηλώνει πόσο γρήγορα απορροφώνται οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε μια συγκεκριμένη τροφή, δηλαδή πόσο μεγάλη και γρήγορη είναι η επακόλουθη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση του. Τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες αυξάνουν σταδιακά τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, δρα προστατευτικά στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, αλλά βοηθά επίσης στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα που ήδη πάσχουν. Επιπλέον οι φακές περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών κυρίως διαλυτών, οι οποίες επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου με αποτέλεσμα την αυξημένη αίσθηση κορεσμού. Οι φακές είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες, αλλά κυρίως σε αυτές του συμπλέγματος Β. Το φυλλικό οξύ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι βιταμίνες που περιέχονται στις φακές, έχουν συνδεθεί με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και διαφόρων δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος. Επιπλέον, οι φακές αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, ο οποίος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C (πορτοκάλι), β-καροτενίου (καρότο), ή μηλικού οξέος (λευκό κρασί).
Ρεβίθια
Τα ρεβίθια «ΚΙΕΡΙΟΥ» είναι ιδιαίτερα εύπεπτα, με χαμηλά λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β1. Συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Θεωρείται μια πλήρης τροφή για τον άνθρωπο και μπορεί επάξια να χαρακτηριστεί ένα από τα καλύτερα υποκατάστατα του κρέατος. Είναι πλούσια πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και άλλων βιταμινών, σιδήρου, ασβεστίου και μαγνησίου. Το ρεβίθι περιέχει και αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν ευεργετικό ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα λόγω της ικανότητας τους να "παρασύρουν" τα συστατικά αυτά με αποτέλεσμα να μην απορροφώνται και συνεπώς να αποβάλλονται από το σώμα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες έχουν την ικανότητα να απορροφούν νερό από το έντερο και με αυτόν τον τρόπο βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προλαμβάνουν τον καρκίνο του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι για κάθε 10 γραμ αύξηση στην κατανάλωση φυτικών ινών την ημέρα ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο μειώνεται κατά 14%.
Φασόλια
Τα φασόλια «ΚΙΕΡΙΟΥ» είναι ιδιαίτερα εύπεπτα, με χαμηλά λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β1. Συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία και χαμηλής σε λιπίδια, που ανεβάζουν ιδιαίτερα τη διατροφική αξία του. Τα καταναλώνουμε γιατί προσφέρουν στον οργανισμό μας πρωτεΐνες, άμυλο, φυτικές ίνες, βιταμίνες της ομάδας B και ανόργανα στοιχεία, όπως μαγνήσιο και κάλιο. Ταυτόχρονα, τα φασόλια συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών καθώς είναι καλή πηγή ασβεστίου (1 φλιτζάνι καλύπτει το 5% των ημερήσιων αναγκών) . Η βιταμίνη D (τυρί, γιαούρτι) αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και έτσι ο συνδυασμός φασολιών με την παραδοσιακή φέτα εξασφαλίζει επαρκή απορρόφηση.
Ρύζι
Το ρύζι είναι βασικό στοιχείο στη διατροφή μας. Έίνα μια σημαντική καλλιέργεια δημητριακών, που τρέφει περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Παρέχει γρήγορη και άμεση ενέργεια, καλή κυκλοφορία του εντέρου, σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β1. Επιπλέον συμβάλει στη φροντίδα του δέρματος, στην αντοχή σε ασθένειες όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η δυσεντερία, και οι παθήσεις της καρδιάς.
Αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης αλλά φυσικά και ενέργειας εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε υδατάνθρακες. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος (1-4%) γεγονός που συμβάλλει στο χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο (περίπου 350-400 θερμίδες ανά μερίδα). Από τα τρόφιμα του φυτικού βασιλείου, τα όσπρια και τα δημητριακά έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που φτάνει σε ποσοστό 20-25%. Επιπλέον αποτελούν την καλύτερη πηγή φυτικών ινών καθώς 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια έχει περίπου 12 γραμμ. φυτικών ινών σε σύγκριση με 1 φλιτζάνι λαχανικών που έχει 4 γραμμ. και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης που έχει 2 γραμμ. Τέλος είναι πλούσια πηγή πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων όπως Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και κάλιο.
Συνδυασμοί για μέγιστη απορρόφηση
Γενικά αυτό που κάνει τη φυτική πρωτεΐνη να διαφέρει στη θρεπτική αξία από τη ζωική είναι ότι η φυτική πρωτεΐνη δεν έχει το αμινοξύ μεθειονίνη. Το αμινοξύ αυτό υπάρχει όμως σε μια άλλη κατηγορία φυτικής προέλευσης τροφίμων, τα δημητριακά καθώς και στους ξηρούς καρπούς. Έτσι για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη διατροφική αξία των οσπρίων καλό θα ήταν να τα συνδυάσουμε με ψωμί ή ρύζι (φακόρυζο, ρεβιθόρυζο). Συνδυάζοντας λοιπόν στο πιάτο μας φασόλια με δημητριακά παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρέατος. Επίσης μπορούμε να συνοδεύσουμε τα όσπρια με μικρή ποσότητα τροφίμου ζωικής προέλευσης π.χ. τυρί.
Ο προστατευτικός ρόλος των οσπρίων στις διάφορες ασθένειες
- Διαχείριση σωματικού βάρους:
Τα όσπρια ευνοούν το αδυνάτισμα με τους εξής τρόπους:
- Έχουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο: Τα όσπρια είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων χωρίς να περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος και γι αυτό το λόγο μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε μια δίαιτα απώλειας βάρους. Οι θερμίδες που περιέχει μια μερίδα όσπρια εξαρτάται από την ποσότητα λαδιού που προστίθεται καθώς τα όσπρια αυτά καθαυτά δεν έχουν πολλές θερμίδες (κάθε 1 κουταλιά της σούπας που προστίθεται δίνει 135 θερμίδες). Γενικά μια μέση μερίδα έχει 350-400 θερμίδες.
- Αυξάνουν τον κορεσμό: Τα όσπρια είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών. Μια από τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες των ινών είναι ότι καθυστερούν την κένωση του στομάχου με αποτέλεσμα την αύξηση του αισθήματος του κορεσμού. Μελέτες έδειξαν ότι άτομα που κατανάλωναν συχνά όσπρια είχαν καλύτερο έλεγχο της όρεξης και μείωσαν την επιθυμία τους για κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.
- Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Μία άλλη ιδιότητα των οσπρίων που τα καθιστά ιδανικά τρόφιμα για αδυνάτισμα είναι ότι εκτός από το ότι αυξάνουν τον κορεσμό, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη καθυστερούν την έναρξη του επόμενου γεύματος. Πιο αναλυτικά τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη απορροφώνται πολύ γρήγορα και οδηγούν σε μεγάλη και απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος μεταυγευματικά και κατ επέκταση της ινσουλίνης. Όσο απότομα όμως αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης τόσο απότομα πέφτουν κιόλας με αποτέλεσμα το άτομαο να αισθάνεται πείνα. Αντίθετα τα όσπρια λόγω της περιεκτικότητας τους σε σύνθετους υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης και σε φυτικές ίνες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έτσι προκαλούν ήπια και σταδιακή αύξηση του σακχάρου και έτσι το άτομο αισθάνεται "χορτασμένο" για περισσότερη ώρα.
- Υπέρταση
Οι παράγοντες κινδύνου για υπέρταση που σχετίζονται με την διατροφή είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη κατανάλωση νατρίου, και η μειωμένη κατανάλωση καλίου και ασβεστίου. Τα όσπρια παρά τον αδιαμφισβήτητο ρόλο τους στην μείωση του σωματικού βάρους που περιγράφτηκε παραπάνω είναι καλή πηγή καλίου και ασβεστίου και επιπλέον δεν περιέχουν πολύ νάτριο. Επομένως η ένταξή τους στο διαιτολόγιο των ανθρώπων μπορεί να έχει ευεργετικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και διαχείριση της υπέρτασης.
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
Όπως περιγράφηκε και παραπάνω ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης και οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχονται στα όσπρια βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα γεγονός που μπορεί να φανεί πολύ ωφέλιμο στην πρόληψη αλλά και στην περίπτωση ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Χαρακτηριστικό του διαβήτη είναι η έλλειψη ή μειωμένη έκκριση ινσουλίνης με αποτέλεσμα η γλυκόζη να μην μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και να αθροίζεται σε μεγάλες ποσότητες στην κυκλοφορία προκαλώντας βλάβες στα αγγεία και τους ιστούς. Η διαιτητική θεραπεία του διαβήτη δίνει έμφαση σε τρόφιμα που δεν προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ώστε να αποφευχθεί η υπεργλυκαιμία. Κύριοι εκπρόσωποι αυτών των τροφίμων είναι τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης . Επίσης τα όσπρια περιέχουν διαλυτές ίνες οι οποίες έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν γλυκόζη και να μην την αφήνουν να απορροφηθεί από το σώμα με αποτέλεσμα να αποβάλλεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν όσπρια συχνά και τουλάχιστον 3 μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη 20-30%.
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
Σημαντική είναι η συμβολή των οσπρίων στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς έχει φανεί ότι τα όσπρια έχουν την ιδιότητα να περιορίζουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τα νοσήματα αυτά. Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά που σχετίζονται με την διατροφή είναι: η υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ορού, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους. Τα όσπρια δεν περιέχουν καθόλου κορεσμένο λίπος ούτε χοληστερόλη και έτσι αποτελούν τρόφιμο "σύμμαχο" για την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον οι ίνες που περιέχονται δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης της τροφής με αποτέλεσμα να αποβάλλεται. Μια μελέτη που εκδόθηκε στο British Journal of nutrition ανέδειξε την προστατευτική ικανότητα των οσπρίων. Στην μελέτη αυτή συμμετείχαν 46 υγιείς υπέρβαρες γυναίκες τις οποίες οι ερευνητές χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε μια διατροφή πλούσια σε φασόλια, ρεβίθια και κριθάρι ενώ η άλλη μια δίαιτα χωρίς τα τρόφιμα αυτά. Μετά από 4 εβδομάδες τα άτομα της πρώτης ομάδας είχαν καταφέρει να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και διάφορους δείκτες που σχετίζονται με την προδιάθεση για καρδιαγγειακά σε αντίθεση με την άλλη ομάδα.