(6-8 μερίδες) Καθαρίζουμε και πλένουμε ½ κιλό φακές Κιερίου, τις βράζουμε σε νερό για 10’
περίπου και τις σουρώνουμε (προαιρετικά). Τις ξαναβάζουμε να συνεχίσουν το βράσιμο με καινούργιο νερό και προσθέτουμε 1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2-3 σκελίδες σκόρδο, 1-2 φύλλα δάφνης και 2 καρότα κομμένα σε κύβους (προαιρετικά). Αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα περίπου και στη συνέχεια προσθέτουμε 2-3 φρέσκιες ντομάτες στον τρίφτη και 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για ακόμη ένα τέταρτο και στο τέλος προσθέτουμε, το πιπέρι, τη ρίγανη και το αλάτι. Σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και στο τέλος προσθέτετε σε κάθε πιάτο την ποσότητα